måndag, december 01, 2008

Galna människor genom tiderna

Ibland brukar jag och min vän Mattias diskutera hur dumma och galna folk var förr i tiden. Ni vet som under första världskriget när tyskar och fransmän använde gas vid skyttegravskrigen: man släppte helt enkelt lös gasen på sin egen sida linjen och hoppades att vinden var gynnsam. Totalt från vettet, en enda nyckfull vind och det var ajöss och goodbye med de egna leden. Och senapsgasdöden ska tydligen inte vara att leka med, har jag läst.

Går man längre tillbaka i tiden kan man hitta än mer korkade krigsföringsmetoder. Säkert har alla någon gång setat och småfnissat åt storfilmer som Braveheart eller Sagan om Konungens Återkomst när motsatta sidor bara rusar mot varandra i galet raseri och varenda snubbe i de tio första leden slaktas direkt när trycket från de efterkommande landsfränderna tvingar dem in i spetsiga jävla pålar som motståndarna har rest. Allt detta bara för att en totalt galen härförare sitter längst bak i säkerhet, uppflugen på ett stabilt riddjur och vrålar för full hals: CHARGE! Skvatt galet.

Det som är så roligt är att människorna på den tiden inte fattade bättre. Tillexempel tror jag inte att någon frisk människa idag skulle boka in en resa över atlanten i tvåhundratusen kubikmeter vätgas eller åka ner i Falu Gruva med ena foten på en tunna, andra foten ute i friska luften, verktyg i ena handen, klamra sig fast med andra handen, fackla i munnen och hoppa av i farten med risk att missa avsatsen och dö falla ner och krossas-döden.

Men tänker man efter lite kommer man på andra tankar. Man var egentligen inte dummare då än idag. Tunna och flygande vätgasbomb var det allra senaste på den tiden. Klart folk lyssnade om Polhem sa åt dem att "Hoppa i galen tunna ni. Det är så säkert som det kan bli". Samma sak gäller än idag: "Ny studie: Mobiltelefoner inte farliga", skriver Expressen, och tjugo år senare dör vi alla i hjärntumör och "ha ha ha" skrattar man. "Vilka jävla idioter" säger man. Och visst är vi det, men inte förns om hundra år.

Inga kommentarer: