tisdag, juni 02, 2009

FaluKalaset

Sovjeter, fula karuseller, konstiga stadsfestivaler och chokladhjul vars utsmyckning skulle få gamle Walt Disney att vrida sig i kistan - det jag beskriver är naturligtvis kringresande nöjesfält.


copyright?


En gång om året besöker det fina företaget Axels Nöjesfält Falun för att berika den lilla stadsfestivalen FaluKalaset med sina konstiga, och copyrightmässigt mycket tveksamma, åkattraktioner och spelvagnar. Naturligtvis strömmar folk till för att pröva lyckan på chokladhjul (har man tur vinner man en Snickers) och i karuseller (har man tur överlever man). På dagen är barnfamiljerna där och har roligt och på kvällen är ungdomar där för att få sig en jäkligt skön fylla.


Kalaset


Jag har själv raglat runt där och storögt stirrat på fult målade Harry Pottrar och snurrande Hulkar. Jag har själv utmanat kräkreflexen i snurrande karuseller och därefter betalat för att få åka igen. Det är helt okej. På något sätt gör spriten att man glömmer bort att man befinner sig på Sovjetiskt territorium, så att man faktiskt kan uppskatta det kringresande nöjesfältet.


Jag har hört från säkra källor att det inom Falu kommun har förts diskussioner om ett namnbyte på FaluKalaset. FylleKalaset har varit uppe på förslag, FaluAset likaså (någon som ville bli av med skiten föreslog Till Salu-Kalaset men det togs aldrig riktigt upp till diskussion). På lekmannanivå förs samma tröttsamma debatt i lokaltidningarna varje år: "Fullaste helgen på hela året - hur ska ungdomsfyllan stoppas?". 


Själva idén med FaluKalaset verkar vara att det är det enda som händer i Falun på hela året. Barnfamiljerna går ner och höjer Sovjets BNP med några promille och ungdomarna går ner och höjer alkoholprocenten i blodet med ungefär lika mycket - bara för att det för en gångs skull händer något i stan. Naturligtvis vill Falu Kommun inte ändra något i det upplägget och för att rättfärdiga FaluKalasets årliga avstapelngående bjuder man alltid in den otroligt outhärdliga kringresande artist-cirkusen Rix FM-festival.


Ja, det är jag.


Att som artist släpas runt på cityfestivaler som FaluKalaset kan inte vara speciellt kul, varför jag inte kommer att säga något elakare om dessa artister än att de är kassa. Ibland får artiststackarna dessutom, utöver förudmjukelsen med att stå på scén på Stora Torget i Falun, utstå nedsliga upptåg från den missnöjda Falupubliken: All heder åt Darin som körde hela sitt framträdande utan att bli träffad av ett enda ägg.


Det har tagit nästan en timme att skriva det här inlägget. Med tanke på hur kasst resultatet blev så var det inte speciellt välspenderade sextio minuter. För att ni inte ska ha läst hela skiten helt i onödan så kommer jag avsluta med ett gott råd inför FaluKalaset, ett råd som för dig mycket väl kan vara skillnaden mellan liv och död. Ska du besöka Axels Nöjesfält: Undvik dagens första och sista åk - då testkör polackerna maskineriet (att köra en tom attraktion är slöseri med resurser).

Inga kommentarer: