onsdag, september 03, 2008

29ans pizzeria

29an, som egentligen heter American Pizza Place ligger längst ner i Svärdsjöbacken i Falun. Stället kallas dock 29an eftersom de i början pizzor för 29 kronor per styck.

När 29an öppnade fokuserade de på att servera tjockbottnade pizzor, vilket då var det absolut senaste i Falun, men det har med tiden dött ut. Jag tror att de fortfarande har s.k. amerikanska pizzor på menyn, men det är aldrig någon som beställer något sådant. Istället kan de idag stoltsera med Faluns absolut bästa kebab, medelmåttiga tunnpizzor och en okej kycklingkebab.

Ungefär ett år efter att 29an hade slagit upp portarna höjde man pizzapriset till 33 kronor, något som verkligen rörde upp ilskna känslor på Britsarvets högstadieskola: "Alltså, hur ofta har man 33 kronor på sig? Det är mycket oftare man har 29 kronor på sig. Jag fattar inte hur de kan vara så dumma." En kort tid senare brann stället ned och nu en pizza mycket mer än 33 kronor.

När 29an öppnade igen var det rejält uppfräshat, försäkringspengarna hade verkligen kommit väl till pass. Förutom en platt-tv hade de snyggat till toaletten rejält, målat alla väggarna fräsht vita och satt upp lite mysiga tavlor. Innan branden hade utsmyckningen bestått av sönderslagna CD-skivor som satt upplimmade på väggarna.

Idag kallar vi oftast 29an för Slummen. Detta på grund av det skabbiga skick som lokalen var i innan branden, samt det lite dåliga ryktet som pizzerian har. Dels sägs det såklart att branden inte var någon olyckshändelse, men det finns en hel del annat som berättas om 29an. Till exempel har säkert de flesta falubor hört talas om ägarens vilda sexnatt på bakbordet...

Hur som helst så kan jag rekommendera American Pizza Place till alla som någon gång ska till Falun. Jag har ätit där fruktansvärt många gånger och det har alltid varit bra service och god mat. Och som sagt: Faluns i särklass bästa kebab.

1 kommentar:

Sanne sa...

Mmmm, oj så sugen man blev...