onsdag, maj 21, 2008

Idéer och uppfinningar

Utanför C4 på skolan pågår någon slags utställning av uppfinningar som studenter har gjort, antagligen elever på den nya designinriktningen tillhörandes maskinteknik. Jag gick en runda där och tittade och jag måste säga att det fanns en hel del smarta idéer, dock var det inte det man i första hand slogs av, utan snarare hur dumma vissa av "uppfinningarna" var.

En grupp hade exempelvis tagit fram en dataskärm som man kunde ha i bilen. Hittills inget nytt, men get this: den hade både GPS och internetuppkoppling. Och som att det inte vore nog med det, den kunde även installeras på så vis att den kunde fällas fram ur bilens innandömme, som någon sorts uppfällbar skärm!

Ett annat gäng hade uppfunnit en mobiltelefon som man kunde plocka isär i skitmånga små delar som var och en hade en speciell funktion. Ur mobilen kunde man exempelvis plocka fram en rakapparat och en mp3-spelare. Vem behöver inte det liksom?

Jag måste säga att jag tycker det är under all kritik. Vad lär man sig av att komma på vilken uppfinning som helst och klistra upp en bild och lite text på ett papper? Jag skulle kunna göra det nu, bara såhär på rak arm. Min uppfinning skulle vara en uppfällbar skärm som man kunde plocka isär till två uppfällbara skärmar som man kunde plocka isär till två uppfällbara skärmar som man kunde plocka isär till till två uppfällbara skärmar som man kunde plocka isär till till två uppfällbara skärmar som man kunde plocka isär till till två uppfällbara skärmar... På så vis skulle man inte behöva tillverka mer än en skärm, eftersom man skulle kunna plocka isär den skärmen till oändligt antal exakt likadana skärmar. Så jävla bra idé.

Det jag menar är naturligtvis att det inte är speciellt svårt att komma på en idé om man får totalt fria händer att hitta på vilken teknik som helst. Vad det gäller ovan beskrivna skämtkurs anser jag att den uppfällbara skärmen och isärplockbara mobilen båda borde belönas med ett IG. Produktutveckling handlar om att hitta på smarta lösningar, och det finns absolut inget innovativt med en uppfällbar skärm. Skitlarvigt ju.

2 kommentarer:

Pehr Nord sa...

Känner mig tvingad att säga några ord till vårt försvar, jag och några andra ligger nämligen bakom den så kallade "isärtagbara mobilen". Produkten bygger tyvärr inte på en idé vi ansett vara bra och sett en möjlig framtida marknad för, utan det är en idé vi tilldelats av vår lärare och som vi tvingats till att utveckla. Vi hade alltså inget val :). Att vi, tillsammans med de användare vi diskuterat produkten med, kom fram till att en isärtagbar mobil skulle vara onödigt komplicerad och allmänt... onödig... tycktes inte spela någon större roll, så vi fick helt enkelt göra det bästa av situationen och hålla produkten så enkel som möjligt.Sen att man skulle kunna "plocka isär [mobilen] i skitmånga små delar" stämmer ju inte riktigt. Det är snarare så att man har en grundläggande mobil som man kan bygga ut med upp till två moduler, som man sedan kan byta ut efter behov. Exempelvis skulle man kunna lägga till en bättre sortens kamera och en GPS-funktion (i mån av teknisk genomförbarhet). Rakapparaten du nämner var snarare till för att visa att möjligheterna för vilken sorts funktioner man skulle kunna köpa till sin mobil är rätt stora, och inte menat som ett seriöst förslag.Att det här inte framgick av vår i övrigt fantastiskt snygga poster är bara att beklaga. Och när det gäller betyget så har vi inte fått reda på det än ;)

Marcus Gehlin sa...

Ni hade i alla fall lyckats bättre än den uppfällbara skärmen.